Sulfaten, siliconen en parabenen: Wat zijn het en hoe kan je het vermijden

Sinds Augustus 2016 was ik mijn haar niet meer met shampoo! De voornaamste reden waarom ik gestopt ben met het gebruiken van shampoo is omdat ik nooit tevreden was met het resultaat dat het mijn haar gaf. Mijn krullen waren gedurende de jaren losser geworden en als ik mijn haar net had gewassen, was mijn haar een grote pluizenbol. De volgende dag zat mijn haar enorm plat en was het futloos. Met als gevolg dat ik flink wat leave in en mousse in mijn haar deed om volume en krullen te creëren.
Daarnaast kreeg ik last van een droge hoofdhuid en witte schilfers wat er weer in resulteerde dat ik een anti roos shampoo ging kopen, die totaal niet hielp!
Al deze dingen waren het gevolg doordat ik verschillende shampoo’s en conditioners gebruikte waar veelvuldig sulfaten, siliconen en parabenen in zaten.
Maar wat doen de sulfaten, siliconen en parabenen precies en hoe kan je ze vermijden?

Sulfaten

Sulfaten zijn DE ingrediënten die ervoor zorgen dat je haar schoon wordt. Dit zijn de stoffen die een reinigende werking en het talg van jou hoofdhuid verwijderd. Sulfaten, bekend als de afkorting SLS, worden vaak gebruikt in shampoo’s en zorgen, naast dat ze reinigen, er ook voor dat je shampoo lekker schuimt. En als de shampoo schuimt, hebben de gebruikers daarvan het idee dat hun haar lekker schoon wordt. Klinkt goed toch? Maar helaas.

Sulfaten kunnen ervoor zorgen dat je haar te goed gereinigd word. Sulfaten reinigen namelijk zo ontzettend goed, dat je er ook je garagevloer mee kan schoonmaken. Het middel waar jij je garagevloer mee schoonmaakt, wil jij toch niet gebruiken om je haar en hoofdhuid schoon mee te maken?

Agressieve sulfaten reinigen je haar zo goed dat het ook je haar reinigt van zijn natuurlijke oliën. En deze natuurlijke oliën beschermen je haar en hoofdhuid juist van uitdroging en dof wordend haar.
Het resultaat hiervan is dat je hoofdhuid uitdroogt, kan gaan jeuken en je haar droog, pluizig en dof wordt.
Maar het tegenovergestelde kan ook gebeuren; doordat je hoofdhuid geheel gestript is van zijn natuurlijke oliën en niet meer beschermt is tegen uitdroging, gaat je hoofdhuid heel actief worden en teveel talg en oliën produceren. Het resultaat daarvan is dat je haar enorm snel vet wordt. Zo snel, dat je uiteindelijk elke dag je haar moet wassen met shampoo.

Heb jij last van een jeukende, droge, schilferige hoofdhuid? Of wordt jou haar juist enorm snel vet? Check dan de ingrediëntenlijst van jou shampoo!
Wil jij graag Low-poo gaan, en geen sulfaten meer gebruiken? Probeer dan de volgende ingrediënten te vermijden:

 • Alkyl Benzene Sulfonate
 • Ammonium Laureth Sulfate (ALES)
 • Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
 • Ammonium Xylenesulfonate
 • Dioctyl Sodium Sulfosuccinate
 • Ethyl PEG-15 Cocamine sulfate
 • Sodium C14-16 Olefin Sulfonate
 • Sodium Cocoyl Sarcosinate
 • Sodium Laureth Sulfate/ Sodium Lauryl Ether Sulfate (SLS/SLES)
 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
 • Sodium Lauryl Sulfoacetate/ Sodium Laureth Sulfoacetate (SLSa)
 • TEA- Dodecylbenzenesulfonate
 • TEA Lauryl Sulfate
 • TEA Laureth Sulfate

Siliconen

Doordat de sulfaten jou haar geheel strippen van zijn natuurlijke oliën, en je haar er dof uit laten zien zorgen de siliconen in de shampoo er weer voor dat jou haar er gezond en glanzend uit zal gaan zien. Maar is je haar wel echt zo gezond als het lijkt? En wat doen siliconen precies voor jou haar?

Siliconen zitten vooral in shampoo’s, conditioners, haarmaskers en serums. Maar ook in verstevigende haarproducten, zoals in een mousse, haarsprays en gels.

Siliconen leggen een zacht laagje om je haar zodat het haar er glanzend uit ziet. en niet pluist. Siliconen voeden niet je haar, maar verhullen wat je haar echt nodig heeft om er gezond en glanzend uit te zien.

Er zijn verschillende soorten siliconen. Namelijk: plantaardige siliconen en de synthetische siliconen. Plantaardige siliconen zijn uitwasbaar met alleen water, deze worden op de ingrediëntenlijst vaak aangeduid met ‘PEG’. 

Maar minder goed voor je haar zijn de synthetische siliconen. Deze zijn alleen uitwasbaar met een shampoo die sulfaten bevat, wat weer slecht is voor je haar en hoofdhuid omdat de sulfaten zo ontzettend agressief zijn.

Daarnaast was je vaak niet alle siliconen uit je haar, waardoor je een ‘buildup’ krijgt. Een buildup betekend dat er meerdere laagjes siliconen over elkaar heen komen te liggen op je haar. Door alle laagjes siliconen raakt je haar afgesloten, waardoor het uitdroogt, gevoelig en beschadigd raakt. Deze laagjes siliconen maken je haar zwaar en futloos. Je haar en hoofdhuid moet gewoon kunnen ademen, afsluiten is niet een manier om het gezond te maken of te houden.

Daarnaast beschermen de siliconen je haar tegen de hitte van een föhn, stijltang of krultang. Dus bij het stylen van het haar waar hitte aan te pas komt zijn de siliconen soms zelfs aan te raden, ter bescherming. Als het gebruik van hitte niet een dagelijkse of wekelijkse routine bij jou is, maar eerder af en toe, weegt het ene kwade niet tegen het andere op.

Wil jij weten of er enige siliconen in jou haarproducten zitten? Het betreft alle ingrediënten die eindigen op -cone.

Dit zijn de meest voorkomende siliconen:

 • Cetearyl Methicone
 • Cetyl Dimenthicone
 • Cyclomethicone
 • Cyclopentasiloxane
 • Dimethicone
 • Dimethiconol
 • Stearyl Dimethicone
 • Amodimethicone (en) Trideceth-12 (en) Cetrimonium Chloride
 • Trimethylsilylamodimethicone

De volgende siliconen zijn oplosbaar in water (staat meestal PEG voor):

 • Dimethicone Copolyol
 • Hydrolyzed Wheat Protein
 • Hydroxypropyl Polysiloxane
 • Lauryl Methicone Copolyol

Een handig weetje: De ingrediënten op een ingrediëntenlijst moeten altijd geordend worden op gewicht. Het ingrediënt dat als eerste genoemd wordt, zit in grote hoeveelheid in het product. 

 

Parabenen

Parabenen worden vaak gebruikt als conserveringsmiddel en zorgen ervoor dat cosmeticaproducten niet bederven. Ze zijn dus per definitie niet slecht.

De hoeveelheid parabenen in een product verschilt. Een hygiënisch sprayflesje heeft minder parabenen nodig dan een pot gel waar je steeds met je handen in zit.

Toch is er de laatste tijd een discussie over de parabenen. 

Parabenen worden vaak in èèn zin genoemd met borstkanker. Parabenen zouden door de huid kunnen dringen en door de oestrogene werking kankergezwellen ontwikkelen. Het harde bewijs hiertegen moet nog komen, maar ik zou de parabenen uit voorzorg toch maar vermijden.

De meest gebruikte parabenen in shampoo’s en conditioners zijn:

 • Methylparabenen
 • Ethylparabenen
 • Propylparabenen

 

Ik hoop dat jullie nu begrijpen waarom ik geen shampoo en conditioner meer gebruik en mijn haar met puur natuurlijke producten reinig en voedt. Sinds ik geen shampoo en conditioner meer gebruik en niet meer in aanraking kom met sulfaten, siliconen en parabenen, heb ik mijn pijpenkrullen weer terug en is mijn hoofdhuid weer geheel gezond! 
Wil je toch graag gebruik maken van het gemak van een shampoo en conditioner, kies dan voor een low-shampoo en/of conditioner en vermijdt de bovenstaande agressieve ingrediënten. Je haar en hoofdhuid zal er zeker van opknappen!
Een aantal low-poo merken zijn:

 • Less is More 
 • Dr Organic
 • Dr Bronners
 • Pure Nuff stuff
 • Petal Fresh
 • Shea Moisture 
 • Cantu
 • Yes to…
 • De shampoo’s van Van der Pigge in Haarlem. De conditioners zijn helaas niet low-poo.

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: derondr