Natuurlijk stylingsproduct: Lijnzaad haargel

Lijnzaad haargel is in Amerika en Engeland al langer bekend als ‘Flaxseed gel’. Het wordt door veel no-poo’ers al gebruikt als een natuurlijk stylingsproduct. 
Er zijn al een aantal stylingsproducten waarin geen siliconen, parabenen en kleurstoffen zitten, maar dan zitten er altijd nog een tal van andere ingrediënten in die producten. En deze producten kun je dan alleen gebruiken om je haar mee te stylen, ze dragen verder niet bij aan een goede gezondheid van het haar.
Lijnzaad echter, zit boordevol met omega 3-vetzuren, vitamine E en vitamine B-complex. Van deze vitamines weten we dat zij erg goed zijn voor het haar. Vitamine E heeft zelfs een antioxidante werking en is daardoor in staat beschadiging die het haar van buitenaf is opgelopen om te keren en regeneratie van je haar te stimuleren.
Ik zie de lijnzaad haargel dus ook als een serum; het draagt namelijk ook bij aan het herstel en voedt het haar enorm, waardoor het een mooie glans krijgt. Lijnzaad haargel kan helpen je haar te hydrateren, te voorkomen dat het uitvalt en de haargroei te stimuleren.

Recept lijnzaad haargel

Wil je de haargel eerst uitproberen, maak dan een kleine portie. 

  • 25 gram lijnzaad (hele lijnzaad is aan te bevelen. Ik heb de eerste keer gebroken lijnzaad gebruikt en dat filtert toch veel moeilijker dan als je hele lijnzaad gebruikt)
  • 200 ml water
  • Een fijne zeef 
  • Een kommetje 
  • Optie: een pantykous
  • Optie: citroensap en/of etherische olie die je graag in je haar doet

Een gemakkelijk te onthouden verhouding is: 1 eetlepel lijnzaad op 100 ml water. 

 

Lijnzaad in een pan met water

Kook de lijnzaad in het water totdat er een witte schuimlaag op komt te staan en het water in een gel veranderd. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Als je een kleine portie maakt, is de gel meestal na 5 minuten klaar. Blijf tijdens het koken de gehele tijd roeren zodat de zaadjes niet aan de pan blijven zitten en verbranden. Laat de gel niet te dik worden, de gel wordt namelijk nog dikker als deze afgekoeld is. Te dikke gel zorgt ervoor dat het geheel moeilijk door de zeef gaat. Wees dus niet bang dat het geheel nog te waterig is als het in de pan zit.

Zet het vuur uit en zeef de lijnzaadjes eruit. Dit kan met een pantykous of een fijne zeef. Houdt de pantykous of zeef boven het kommetje en laat de gel afkoelen. Als de gel is afgekoeld is je gel klaar!

Als je gebroken lijnzaad gebruikt hebt hoef het geheel minder lang te koken, maar zul je wel een hele fijne zeef nodig hebben.

 

De gel zal in de koelkast bewaard moeten worden en is ongeveer 2 tot 3 weken houdbaar. Maak dus niet teveel!


Optioneel:
Voeg enige druppels citroensap en/of een aantal druppels etherische olie toe aan de gel. Dit draagt ook bij aan een langere houdbaarheid van de gel, ongeveer 3 tot 4 weken houdbaar. Als de gel begint te stinken, kan je deze het beste weggooien.

De gel heeft de consistentie van pudding, is iets dunner dan normale haargel en wordt erg gemakkelijk opgenomen door het haar.
De gel plakt niet, het maakt je haar niet vet maar juist erg zacht en glanzend. De gel laat geen gel resten achter in je haar en als je het op nat haar aanbrengt maakt het je haar niet hard maar brengt het wel goed in model. Ook zorgt de gel ervoor dat je haar minder pluist omdat de gel vochtinbrengend is.
Ben je geen fan van de haargel? Naast de lijnzaad haargel, is er ook een lijnzaad olie te koop! Misschien houdt je haar wel van deze olie.

 

TIP: Lijnzaad gel kan je ook gebruiken als gezichts- of handmasker. Zeef de zaadjes er dan niet uit en smeer het geheel op je gezicht of handen. De zaadjes en de gel zullen je huid heerlijk zacht maken. (Tip van een vriendin van mij)

Hoe is jou lijnzaad gel geworden? En wat vind je haar ervan? Laat een reactie achter en ik ben benieuwd naar het resultaat.

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: derondr