Je haar wassen met ayurvedische kruiden en andere fijne plantenpoeders

De ayurvedische kruiden, ik ben er dol op!
Ik heb de kruiden nog maar sinds kort leren kennen en ik ben er nu al helemaal enthousiast over!
Naast het feit dat ze je haar op een milde manier reinigen, voeden ze je haar ook nog enorm! En omdat er zoveel mogelijkheden zijn, kan je lekker mixen en uitproberen. Kies de kruiden die jou haar en hoofdhuid nodig heeft en maak je eigen shampoo!
De ayurvedische kruiden komen oorspronkelijk uit India, maar zijn nu over de gehele wereld bekend. De ayurvedische kruiden zijn over het algemeen bij Indiase toko’s te koop maar ook online.
Hieronder zal ik de meest bekende ayurvedische kruiden, die erg geschikt zijn voor je haar, toelichten. En daarna zal ik nog een aantal plantenkruiden toelichten die ik persoonlijk ook erg fijn vind mijn haar.

De verschillende ayurvedische kruiden

  • Reetha (Indische zeepnoot)
Reetha, ook wel bekend als zeepnoten, of zoals de Engelsen het noemen; soapnuts.

Reetha poeder is eigenlijk zeepnoten poeder. Reetha wordt gemaakt door de Indische zeepnoten te verpulveren/vermalen tot een poeder. Zo ontstaat het poeder wat Reetha heet. 

Het merk ‘khadi‘ wat onder andere Reetha verkoopt zegt dat Reetha je haar goed reinigt van het talg omdat het saponine bevat. Als saponine in contact komt met water, ontstaat er een licht schuim wat goed gebruikt kan worden om je haar en lichaam op een milde manier te reinigen zonder dat het de natuurlijke ph-waarde verstoort. Reetha maakt je haar schoon, maar stript het haar niet van zijn natuurlijke oliën. Hierdoor blijft je haar altijd gevoed!

Reetha heeft ook een schimmelwerende en antibacteriële eigenschap. Het helpt om roos te verminderen. Reetha zorgt tevens voor volume en een prachtige glans op je haar. Je haar zal dik en zijdezacht aanvoelen.

Reetha is, voor het gemak, in poedervorm te koop. Maar je kan ditzelfde effect ook creëren met de gehele zeepnoten. 
Laat de gehele zeepnoten ongeveer 8 uren (of een nachtje) weken in wat water. Je kan ongeveer 3 a 4 zeepnoten gebruiken op een halve liter water. De zeepnoten zullen dan zacht worden, deze moet je na het weken uitelkaar halen (de schil van de pit verwijderen) en alles ongeveer 20 minuten koken.

Het water zal de goede eigenschappen van de zeepnoten op hebben genomen en lekker schuimen. Voor een wasbeurt heb je ongeveer 100 tot 150 ml van het zeepnotenwater nodig, dit kan je mengen met andere ayurvedische haarkruiden.

(Informatie voornamelijk van natuurlijkzuiver.nl)

 

Shikakai poeder, ook wel het ‘fruit voor het haar’ genoemd, reinigt en verzorgt je haar enorm! Shikakai bevat, net als Reetha, saponine wat ervoor zorgt dat het je haar op een milde manier kan reinigen, zonder de natuurlijke ph-waarde van je hoofdhuid aan te tasten. Shikakai maakt je haar schoon, maar stript het haar niet van zijn natuurlijke oliën. Hierdoor blijft je haar altijd gevoed!

Shikakai zit boordevol met vitamine C, D, E, en K. Shikakai verwijdert irritatie op je hoofdhuid en roos en geeft je haar glans en volume. Het stimuleert de haargroei en het haar wordt versterkt en makkelijk doorkambaar.

Shikakai voorkomt dat uiteindes van je haar gaan breken en gaan splijten wanneer je je haar lang wil laten groeien.

(Informatie voornamelijk van natuurlijkzuiver.nl)

 

Amla is ook wel bekend als de Indiase kruisbes. Het is een zure vrucht die gedroogd en verpulverd/vermalen is tot poedervorm. 
Amla poeder zit boordevol vitamine C. Je kan Amla voor verschillende doeleinden gebruiken.

 

  1. Als zure naspoeling na het gebruik van haarzeep. Mix 1 eetlepel amla met ongeveer 500 ml kokend water. Laat dit even afkoelen en giet het dunne amla mengsel over je haren heen. Spoel daarna je haren na met water.
  2. Amla toevoegen aan je hennapasta voor een koelere bruintint.
  3. Als haarmasker. Maak een papje van amla met water en laat dit even 15 minuten staan. Smeer het papje in je haar en laat het ongeveer een half uur in je haren trekken. Spoel daarna je haar uit.

 

Neem poeder is echt een heel fijne ayurvedisch kruid voor je hoofdhuid, het kan worden ingezet voor gezond haar en een gezonde hoofdhuid. Neem zit vol met vitamine C en E, calcium en fosfor. Tevens bevat het aminozuren, eiwitten, enzymen, essentiële vetzuren, antioxidanten en voedingsvezels.
Neem poeder kan je goed gebruiken tegen een onrustige hoofdhuid of gezichtshuid.

Het kan gebruikt worden ter behandeling van eczeem op je hoofdhuid, roos, haaruitval het stimuleert de haargroei en is een enorme conditioner voor droog en pluizig haar.
Daarnaast kan je Neem ook gebruiken ter behandeling van meëters, puistjes en acne. Het vermindert littekens en donkere pigmentvlekken. Neem is een enorme oppepper voor je huid en werkt helend bij tandvleesontsteking.
(Informatie voornamelijk van louland.nl)

De brahmi groeit in de moerasgebieden van India, het is een natuurlijk plantenkruid. Brahmi stimuleert de haargroei en verminderd haarverlies. Het helpt bij het versterken van de haarwortels en is een enorm goede conditioner voor droog haar, vanwege de verzachtende en vette eigenschappen. Ook helpt brahmi tegen roos en werkt het verkoelend op de hoofdhuid. 

Brahmi kan je grijze haren iets bruin kleuren.
(Informatie van verschillende webshops die Brahmi verkopen)

 

Bhringraj is een plantenkruid uit India. Bhringraj poeder wordt gebruikt om het haar te laten groeien. De Sanskriet naam bhringraj betekent letterlijk vertaald, ‘King of Hair’. Het verwijst duidelijk naar de traditionele reputatie in ayurveda als een kruid dat de haargroei ondersteunt en de haarschacht versterkt. 

Daarnaast voorkomt bhringraj grijze haren en is het heilzaam tegen dunner wordend haar, kalende hoofdhuid en roos.

(Informatie van verschillende webshops die Bhringraj verkopen)

 

Baheda is het vrucht van een enorm grote Baheda boom. Deze boom groeit op verschillende plekken in India. Volgens de website ‘theayurway‘ ondersteunt Baheda bij de haargroei en zorgt baheda ervoor dat je haar sterk en gezond blijft. Baheda versterkt de haarschacht en werkt sterk tegen haaruitval of dunner wordend haar. Net als Bhringraj, werkt Baheda ook tegen grijze haren.

 

Cassia obovata wordt ook wel neutrale henna genoemd wegens de conditionerende en glans gevende eigenschappen voor het haar. Cassia is een planten struik die 2 meter hoog kan worden. De bladeren worden geoogst, gedroogd en vermalen tot een poeder. Dit poeder tovert glansloos, dof, gebleekt, beschadigd of geblondeerd haar om in gezond, dik en glanzend haar, zonder de kleur te veranderen. Er vormt zich een doorzichtig laagje om de haarschacht, waardoor de haarschubben gladder komen te liggen en je haar goud glanzend en zacht wordt.

Cassia is ook erg geschikt voor mensen met donkerder haar. Je haar wordt glanzend, zacht, geconditioneerd en dikker zonder op te lichten. En grijze/witte lokken tovert cassia om naar goud-lichtblond haar.
(Informatie van Louland.nl)

Ashwagandha is een exotische Indiase kruid die ook vaak ‘indiase ginseng’ genoemd wordt. Het word al duizenden jaren lang gebruikt als een ayurvedische kruid, maar tot nu toe kan ik online alleen alle voordelen van ashwagandha voor je lichaam vinden. En nog niets voor je haar.

Ashwagandha bevat verschillende antioxidanten, goede vetzuren, aminozuren en vitamine B4. Ashwagandha geeft je energie, vitaliteit en brengt het stress niveau in je lichaam naar beneden. Haaruitval veroorzaakt door stress zou met Ashwagandha verminderd kunnen worden. Maar wat directe toepassing van Ashwagandha op je haar en hoofdhuid voor invloed heeft op je haar, dat kan ik nergens vinden. Dat zal ik dan toch echt als eerste zelf moeten uitzoeken! Word vervolgt!

Andere fijne planten poeders

 

Aloë vera is een kort gesteelde vetplant die 60 cm tot 1 meter hoog wordt. De bladeren zijn dik en vlezig, groen tot grijs-groen van kleur.

Aloë vera bevat vitamine A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E en folium zuur. 

Daarnaast bevat aloë vera veel belangrijke mineralen, zoals calcium, chroom, koper, ijzer, magnesium, mangaan, kalium fosfor, natrium en zink.

Dit maakt dat Aloë vera enorm fijn is voor ons haar. Aloë vera poeder kan je toevoegen aan je eigen gemaakte shampoo of haarmasker en zal het haar enorm voeden, verzachten en de hoofdhuid kalmeren. 
(Informatie van louland.nl)

 

 

Ziziphus is een boomsoort in o.a. India waarmee je je haren kan wassen. Althans met de bladeren van deze boom. Deze bladeren worden fijngemalen en zo ontstaat er een groen poeder. De Ziziphus Spina Christi bevat o.a. 4 verzepende natuurlijke stoffen. De Ziziphus reinigt je haar mild en voedt je haar enorm. Na het wassen met de Ziziphus is je haar glanzend, dik en enorm zacht. 
(Informatie van louland.nl)

 

Hibiscus poeder zijn vermalen Hibiscus rosa-sinensis blaadjes. Het poeder van deze blaadjes zijn geweldig goed voor je haar. Hibiscus heeft een mild reinigende werking, het maakt je haar dikker, glanzend en het verminderd haaruitval. Hibiscus is gezond voor de hoofdhuid en voorkomt roos.

Hibiscus heeft een hoge zuurgraad en kan daardoor ook gebruikt worden als zure spoeling na het wassen met haarzeep. Voeg dan 1 eetlepel hibiscus poeder toe aan ongeveer 500 ml heet water. Laat dit even afkoelen en giet dan, na het wassen met haarzeep, het hibiscus extract over je haren.
Je kan hibiscus poeder ook toevoegen aan je hennapasta voor een extra intense rode kleur en om de kleurmoleculen van de henna te laten vrijgeven tijdens de rustperiode.
(Informatie van louland.nl)

Fenegriek staat bekend als een kruid wat je gebruikt als smaakmaker in je gerechten. Maar Fenegriek is ook erg goed voor je haar, ik heb zelfs gelezen dat het je haar geheel kan reinigen.

Fenegriek zit vol met vitamine C, eiwitten, ijzer en vezels. Het versterkt je haren en de haarschacht en werkt daardoor goed tegen haaruitval.

Daarbij werkt Fenegriek goed tegen roos en jeuk op je hoofdhuid. Het geeft je haar een prachtige glans en volume!

Fenegriek ruikt wel erg sterk, het doet mij een beetje denken aan de Indiase keuken. Je moet daar wel van houden..

Fenegriek is te koop in poedervorm of in zijn gehele zaden. De zaden zou je een nachtje kunnen laten weken in kokend water, en daarna verpulveren/vermalen tot poeder.

Hoe maak je een (reinigend) haarmasker met deze kruiden?

 

Er zijn twee verschillende manieren hoe je je haren kunt wassen of voeden met deze kruiden.

De eerste manier is als volgt:

  1. Als je een reinigend haarmasker wilt, kies je altijd eerst 1 kruid die je haar ook daadwerkelijk reinigt! (Reetha (of de hele zeepnoten), Shikakai, Ziziphus Spina Christi, Tulsi, Fenegriek of een klei soort (Groene klei of Rhassoul) en neem 1 of 2 eetlepelx van dat kruid.
  2. Kies daarna de kruiden uit die je erbij wilt hebben. Heb je een geïrriteerde hoofdhuid, kies dan een kruid daarvoor uit. Of zoek je juist meer voeding voor je haar? Neem van alles 1 hele of een halve eetlepel. Je zal toch zelf moeten uitzoeken wat jij het fijnst vind. Voor middellang haar (tot over de schouders) heb je ongeveer 4 eetlepels aan kruiden nodig. 
  3. Zeef alle kruiden nog voor de laatste keer.
  4. Voeg wat warm water (of rozenwater; is fijn voor je hoofdhuid en ruikt lekker) toe aan de kruidenmix totdat er een papje ontstaat. Je kan ook iets van 200 ml water toevoegen, dan is het een erg verdund papje.
  5. Maak je haar nat en verdeel het mengsel over je hoofdhuid en je haar. 
  6. Laat het mengsel een paar minuten inwerken en spoel het daarna erg goed uit! Spoel net zo lang totdat er totaal geen korreltjes meer in je haren zitten.

Vind je deze korreltjes in je haren heel erg vervelend? Dan kan je je haren ook wassen op de ayurvedische manier: 

Hierbij volg je de eerste 3 stappen zoals hierboven beschreven, voeg bij stap 4 veel meer water toe, namelijk: 500 ml water. Breng het gehele mengsel aan de kook in een pan en laat het de gehele nacht rusten.

De volgende dag filter je alle kruiden uit het waterige mengsel, waarna er alleen nog een erg sterke thee van alle kruiden over blijft. Met deze sterke thee reinig en voedt je je haren!

 

Giet de sterke thee over je haar en verdeel het goed! Laat het mengsel een paar minuten in je haar trekken en spoel het vervolgens weer uit je haar.

 

 

Mijn verschillende haarkruiden

 

Reinig en voed jij je haar ook al met de ayurvedische kruiden? Zo ja, welke kruiden zijn jou favoriet? Laat het mij weten in een reactie hieronder!

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: derondr