Je haar lichter maken met honing

Honing, I love it! Vooral rauwe honing, diegene die een beetje bitter is en niet zo enorm zoet. En je kan zoveel met Honing! Honing is lekker voor in de thee, als vervanging voor suiker of als beleg op brood. Maar honing is ook fijn voor je haar en huid; als haarmasker of gezichtsmasker. Daarbij heb je ook honing soorten die een antibacteriële werking hebben en helpen tegen een geïrriteerde (hoofd)huid. Je kan honing ook gebruiken als een natuurlijke haarspray door het te mengen met water en op je haar te sprayen. Maar wist je dat honing ook je haar lichter van kleur kan maken?
Als citroensap of kamillethee niet voldoende werkt voor jou, of te uitdrogend is, is honing een fijn alternatief om je haar wat lichter van kleur te krijgen.
Honing is hydraterend en maakt je haar lekker zacht. Honing kan ook licht reinigend zijn als jou haren al schoon worden van milde producten.
Maar wat zorgt er nu voor dat honing je haar lichter kan maken? En hoe pas je deze methode het beste toe? 

Op de website van The long hair community kwam ik een artikel tegen waarin heel precies uitgelegd word hoe je je haren lichter kan maken met behulp van honing. Afgelopen zomer had ik al een aantal keren geprobeerd mijn haar iets lichter te krijgen met behulp van citroensap, maar dit was helaas niet succesvol. 
Omdat honing je haar ook enorm voedt en lekker zacht maakt, was ik erg blij om te lezen dat honing je haar ook op een natuurlijke manier lichter kan maken. 

Glucose-oxidase in honing.

In dit artikel, wat in het maandblad van Imkers stond, las ik dat in rawe/onverhitte honing het enzym: Glucose Oxidase, zit. Bij het verdunnen van rauwe honing met water maakt dit enzym waterstofperoxide vrij.
De hoeveelheid waterstofperoxide die vrij komt in is niet zoveel en niet zo sterk als de waterstofperoxide die gebruikt wordt om je haar te bleken. Dus schrik niet! Het is een natuurlijk proces en het zal je haar dan ook maar heel geleidelijk aan lichter van kleur maken. 
Dit kan tevens betekenen dat je het honinghaarmasker meerdere malen zal moeten herhalen voordat je goed resultaat ziet.
Daarnaast komt de omzetting van glucose-axidose naar waterstofperoxide erg precies. Als je graag je haar wilt voeden met honing, maar je wilt niet dat je haar lichter word van kleur, wees dan niet bang! Dit zal niet zomaar gebeuren.

Als je wel graag je haar lichter wilt maken met behulp van honing, volg dan het volgende stappenplan:

  1. Om je haar lichter van kleur te kunnen maken, zul je een rauwe/onverhitte honing moeten gebruiken. Als de honing verhit is geweest, is het enzym glucose-oxidase volledig verdwenen. Kies een honing die een beetje bitter is en vol van smaak. In deze honing soorten zit meer van het betreffende enzym. Voorbeelden zijn: Manuka honing, Aardbeienboomhoning en Jarrah honing.
  2. Gebruik gedestilleerd water wat op kamer temperatuur is. De PH waarde van gedestilleerd water is 7,0 en het water is vrij van calcium en magnesium. Hiermee verkrijg je het beste resultaat. 
  3. Los 10 gram honing op in 40 ml water. Om het makkelijker voor jezelf te maken; gebruik bij 1 eetlepel honing, 6 eetlepels water. Zelf gebruik ik 2 eetlepels honing en 12 eetlepels water.
  4. Los de honing op zonder het te verwarmen
  5. Laat de oplossing 1 uur bij kamertemperatuur staan zodat de honing de waterstofperoxide kan gaan ontwikkelen. 
  6. Was eerst je haar als er enige haarstylingsproducten in je haar zitten. Het resultaat kan beïnvloed worden door: Een hoog gehalte aan vitamine C in je haar (aloë vera gel of een leave in waar vitamine C in zit), grote hoeveelheid conditioner, veel olie in je haar of andere stylingsproducten.
  7. Je kan de mix met honing en water over droog haar of nat haar verdelen. Zelf vind ik het prettig om de mix in een sportfles te doen, en over droog haar te verdelen. Als mijn haar nat is, zal het haarmasker extra veel druppen.
  8. Laat het haarmasker een uur intrekken. Spoel daarna grondig uit met water.
  9. Gebruik geen extra warmte (bijvoorbeeld een Hot Head) om het haarmasker goed in te laten trekken. Extra warmte kan de waterstofperoxide in de honing teniet doen.


Tip: Voeg komijn, kaneel, kokosolie of extra vergine olijfolie toe aan je honinghaarmasker om de waterstofperoxide extra te stimuleren. Test wel vooraf of je huid niet geïrriteerd raakt als je komijn of kaneel wilt gebruiken.

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: derondr