Gids voor de conditioner only methode

Je haar wassen en voeden met alleen maar een conditioner, ja het kan echt! De conditioner only methode word veelal gebruikt door de dames met krullend haar en word daardoor de ‘curly girl’ methode genoemd. Maar de conditioner only methode is ook zeker geschikt voor diegene met stijl haar! De reden waarom de conditioner only methode vooral wordt gebruikt door mensen met krullend haar, is omdat krullend haar van nature droog haar is. Dit heeft alles te maken met de stand van de wortel van krullend haar, deze staat namelijk scheef. Droog krullend haar word snel pluizig en de agressief reinigende sulfaten in shampoo’s helpen daar zeker niet bij. Daarnaast moet droog krullend haar regelmatig gevoed worden om zijn mooie krul te behouden.
Heb jij broos, droog, pluizig haar wat wel wat extra voeding kan gebruiken? Dan zou ik zeker de Conditioner only methode uitproberen!
In deze gids zal ik uitleggen aan welke voorwaarden de conditioner moet voldoen, welke ingrediënten je haar reinigen en hoe je je haren wast met een conditioner.

De conditioner only methode

Bij een conditioner denken mensen veelal aan een product wat je haar voedt en zacht maakt nadat je je haren hebt gewassen met shampoo. Voor sommige mensen is een conditioner te zwaar voor het haar en word hun haar juist sneller vet bij het gebruik van een conditioner. Dit word veelal veroorzaakt doordat de conditioner niet wateroplossende siliconen bevat, of doordat de ingrediënten te zwaar zijn voor diegene zijn haar. 
Wat veel mensen niet weten is dat de meeste conditioners ook licht reinigende ingrediënten bevatten waardoor je de conditioner dus kan gebruiken als wasmethode. 
Om je haar te wassen met een conditioner moet deze conditioner wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 1. De conditioner dient low-poo te zijn: Geen sulfaten (zitten veelal alleen in shampoo’s), siliconen en parabenen. De meeste siliconen zijn niet wateroplosbaar en krijg je alleen goed uit je haar gewassen met agressief reinigende sulfaten. De siliconen stapelen zich op je haar en zullen je haar verzwaren en sneller vet maken. Lees hier alles over sulfaten, siliconen en parabenen en hoe je deze kan herkennen.
 2. De conditioner only methode kan niet worden toegepast in combinatie met het gebruik van zware haarstylingsproducten die wel siliconen of andere niet-wateroplosbare stoffen bevatten. De mild reinigende ingrediënten in de conditioner zijn niet krachtig genoeg om de siliconen in deze producten uit je haar te wassen.
 3. De conditioner die je gaat gebruiken dient mild reinigend te zijn. Dit houdt in dat de conditioner geen sulfaten, maar wel andere reinigende ingrediënten dient te bevatten. Hierover straks meer.
 4. Voordat je gaat beginnen met de conditioner only methode, dien je je haar nog èèn keer goed te reinigen met een shampoo die WEL sulfaten bevat maar GEEN siliconen. Dit is dezelfde regel als wanneer je start met de no-poo of low-poo methode. De achtergebleven siliconen kunnen je haar verzwaren en daardoor de overgang naar de conditioner only methode moeilijker maken. Als er altijd maar weinig siliconen in jou haar producten zaten zal dit geen probleem zijn, deze zullen wel uit je haar slijten.

De reinigende ingrediënten in een conditioner.

Als je het besluit hebt genomen om je haar te wassen met een conditioner, lijkt mij het moeilijkste aspect: Welke conditioner is hiervoor geschikt? En op welke ingrediënten moet ik letten? Zoals ik eerder al beschreef moet de conditioner low-poo zijn, en de conditioner moet mild reinigende ingrediënten bevatten om je haar schoon te maken. Op de Engelse curly girl facebookpagina en the nerdy curly girl blog word veel uitleg gegeven over waar je op moet letten bij het kiezen van een conditioner. Met behulp van de Engelse curly girl facebookpagina en de blog van The nerdy curly girl ben ik tot het onderstaande overzicht gekomen.

 

De volgende ingrediënten kunnen aanwezig zijn in een conditioner en zijn (mild) reinigend:

 

‘____chloride’.

Dit ingrediënt kan talg verwijderen en oplosbaar vuil losmaken. Is je haar erg vet en wil je het goed reinigen: was dan twee keer met de conditioner. Heb je erg dik/vol haar, dan raadt ik een shampoo brush aan of scrub je hoofdhuid erg goed met je vingers.

Bevat de conditioner ‘cetrimonium chloride’,  spoel de conditioner dan erg goed uit. Dit ingrediënt heeft een zeer zachte reinigingseigenschap, anti statische eigenschap en anti-microbiële eigenschap. Maar de oppervlakteactieve stoffen kunnen een laagje over de haar leggen.

 

‘Appelazijn’.

Appelazijn kan talg verwijderen, oplosbaar vuil losmaken, de haarschachten sluiten, je haar glans geven en het helpt tegen roos. Appelazijn kan geen build-up van siliconen, wax of boters verwijderen. Er word vaak gezegd dat je je haren kan zuiveren met appelazijn, maar in de werkelijkheid doet appelazijn niets tegen build-up.

 

‘Decyl/ Coco Glucoside en Sodium Cocoyl Isethionate’.

Dit ingrediënt verwijderd talg, kan oplosbaar vuil losmaken en zeer milde build-up verwijderen. Maar geen zware build-up of build-up van siliconen! Wil je je haren erg goed reinigen, was je haar dan twee keer. 

Dit ingrediënt is een erg goede optie als je snel een vette hoofdhuid hebt maar de lengtes van je haar erg droog zijn. Dit ingrediënt is NIET geschikt voor haar met een lage porositeit, als je zware producten gebruikt voor je haar of je haar snel last heeft van build-up. 

 

‘Clay (oftewel Klei)’.

In een conditioner kan ook het natuurlijke product klei zitten. Klei reinigt je haar van zichzelf en is puur natuurlijk. Er zijn 4 verschillende soorten klei: Rhassoul klei, Chinaklei, witte klei & groene klei. Meer informatie over klei vind je in deze blog.

 

‘African black soap extract’.

Tweemaal ben ik tegen gekomen dat er African black soap extract in de conditioner zit. Afrikaanse zeep is een natuurlijke haarzeep en een extract hiervan in een conditioner zal je haar ook schoon maken.

 

‘Cocamidopropyl/ Coco Betaine’.

Dit ingrediënt verwijderd alle siliconen en mild tot gematigde build-up in je haar. Het kan zware olijfolie en kokosnootolie met gemak verwijderen en is ideaal voor veel onoplosbare ingrediënten die dezelfde werking als siliconen hebben. Dit ingrediënt zal GEEN boters (shea of mango boter), wax, specifieke oliën of mineralen van water verwijderen.

Dit ingrediënt lijkt mij sterker reinigend dan de andere ingrediënten.

 

‘Olefin sulfonate’.

Dit ingrediënt zal alles verwijderen; talg, siliconen, build-up, oliën, wax etc. Het is zo sterk als de traditionele SLS en kan erg uitdrogend zijn. Ik benoem dit ingrediënt, omdat het wel een ingrediënt is dat voorkomt in een aantal conditioners. Dit ingrediënt is niet zo agressief als de traditionele SLS doordat het van een natuurlijk product afkomstig is (kokos olie) en geen zware chemische verwerking heeft gehad. Maar als je een conditioner met dit ingrediënt veel gebruikt, zal de werking uiteindelijk niet anders zijn dan een normale sulfaat.

Low-poo conditioners.

Om je zoektocht naar een low-poo conditioner wat op weg te helpen is hier een lijst met conditioners die sowieso geschikt zijn voor de conditioner only methode.

 • Shea moisture
 • Cantu
 • De mane choice
 • Kinky curly
 • Curls
 • Boucleme
 • Alikay naturals
 • Aunt Jackie’s
 • Novex
 • Less is more
 • Andrelon natuurlijk puur
 • Andrelon kokos boost
 • As I Am
 • Coconut care conditioner (Action)
 • Lus (Niet LUSH, maar LUS)
 • Bouncecurl
 • Devacurl
 • Moptop

Heb jij een conditioner gekocht of al in huis en twijfel je of deze low-poo is? Laat dan een reactie achter met de ingrediëntenlijst en dan kijk ik ernaar!

Hoe was je je haren met een conditioner.

Als je uiteindelijk een conditioner hebt gevonden waar jij graag je haren mee wilt wassen en voeden kan je aan de slag!
Let wel op, je haren wassen met een conditioner kost wat meer tijd dan je haren wassen met een shampoo. Dit komt doordat de reinigende ingrediënten in een conditioner je hoofdhuid en haar op een mildere manier reinigen dan de sulfaten die in shampoo’s zitten.
Je haren wassen met een conditioner zal je op de volgende manier moeten doen:

 

 

 1. Maak je haar volledig nat en knijp het overtollige vocht uit je haar.
 2. Breng een flinke hoeveelheid milde low-poo conditioner aan op je hoofdhuid en de lengtes van je haar. Zorg dat je gehele hoofdhuid goed bedekt is met de conditioner en masseer de conditioner goed in.
 3. Laat de conditioner minimaal 10 minuten intrekken! Dit is erg belangrijk! Als je de conditioner te kort in laat trekken hebben de mild reinigende ingrediënten niet genoeg tijd om hun werk te doen.
 4. Masseer vervolgens weer je hoofdhuid goed met je vingers.
 5. Spoel de conditioner goed uit! Zorg dat er geen resten achter blijven.
 6. Herhaal dit proces zonodig nog een keer.
 7. Je kan een klein beetje van de conditioner gebruiken als leave-in, maar dit hoeft niet. (Als je de conditioner als leave-in wilt gebruiken, kies dan een conditioner zonder glycerine. Hierover in een andere blog meer)
Gebruik jij al enige tijd een conditioner als wasmethode en heb je nog wat extra tips? Laat dan een reactie achter! Binnenkort een blog over mijn persoonlijke ervaringen met de conditioner only methode.

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: derondr