Gehydrolyseerde proteïne voor je haar

Misschien heb je mijn Instagram foto over gehydrolyseerde proteïne wel eens voorbij zien komen, of heb je zelf het idee dat de ei-shampoo of roggemeel maar niets voor jou haar doet? Blijft jou haar droog, breekbaar en futloos? Dan is gehydrolyseerde proteïne waarschijnlijk een uitkomst voor jou! En wees niet bang, je haar zal er niet stijl van worden zoals bij de keratine behandelingen bij de kapster..
Een tijdje geleden ben ik begonnen met het toevoegen van gehydrolyseerde proteïne aan mijn eigen gemaakte haarmasker, en het resultaat is verbluffend! Mijn haar is niet meer droog, broos, het pluist niet meer, het voelt zacht aan, het glanst, mijn krullen zijn elastischer en bovenop dat: mijn droge puntjes voelen niet meer droog en lijken veel sterker!
In deze blog zal ik uitleggen wat gehydrolyseerde proteïne eigenlijk is, wat voor soorten proteïne er voor je haar zijn, wat deze doen en hoe je deze kan verwerken in je eigen puur natuurlijke haarmasker.

Heeft mijn haar proteïne nodig?

Haar bestaat uit keratine proteïne, vocht (water) en bindmiddel. Als jij erg veel schade aan jou haar hebt toegebracht, door middel van haarverf, gebruik van de stijltang of de krultang (hitte) of door veel te zwemmen in het zwembad (chloor), is de buitenste laag (cuticula) van jou haar beschadigd en erg poreus geworden. Deze buitenste laag beschermt je haar tegen weersinvloeden, agressieve styling of shampoo. Als deze beschermlaag poreus is geworden ontstaat er ruimte tussen de haarschubben en word de middelste laag (cortex) in je haar bloot gesteld aan de agressieve styling, weersinvloeden en shampoo. De haarschubben blijven open staan en het haar kan moeilijk vitamines, mineralen en toegediend vocht vasthouden om zichzelf te herstellen. Poreus/beschadigd haar heeft behoefte aan extra proteïne. 

Voelt jou haar droog, breekbaar en futloos aan? Pluist je haar veel?

Dan heeft jou haar waarschijnlijk proteïne nodig!

Voordat je proteïne aanbrengt op je haar, zou ik eerst de porositeit test en de stretch test doen! De stretch test doe ik zelf ook vaak tussen wasbeurten door om te kijken wat mijn haar nodig heeft bij de volgende wasbeurt: Vocht of proteïne! In deze blog kan je meer lezen over de stretch test.

 

Gehydrolyseerde proteïne voor je haar.

Proteïne zit in een aantal voedingsproducten waar je je haren mee kan voeden en/of wassen. Deze voedingsproducten zijn onder andere: ei, roggemeel, kokosmelk, yoghurt en mayonaise. Maar helaas is de proteïne in deze voedingsproducten te groot om echt daadwerkelijk binnen te dringen in de middelste laag (cortex) van je haar. Hierdoor kan deze proteïne je poreuze haar niet echt herstellen. De proteïne rijke voedingsproducten kunnen je haar tijdelijk voller, dikker en zachter laten aanvoelen, maar dit effect zal na een tijdje weer verdwijnen omdat de proteïne niet kan binnen dringen in de middelste laag.

Gehydrolyseerde proteïne is proteïne wat speciaal kleiner is gemaakt zodat het daadwerkelijk kan binnendringen in de middelste laag van je haar (de cortex) en schade kan herstellen. En ik kan je vertellen dat je dit verschil ook echt zal merken!
De gehydrolyseerde proteïne heeft mijn haar echt zoveel gezonder gemaakt! Mijn haar voelt zacht, het is niet meer droog, het pluist niet meer, het glanst, ik heb meer krullen gekregen en mijn droge puntjes zijn niet meer droog, deze voelen nu echt gevoed! En bovenop dit alles: Gehydrolyseerde proteïne is helemaal niet zo duur! Voor een paar euro heb je al een flesje. Ben jij ook al enthousiast?

 

De ‘green beauty channel’ geeft in deze youtube video meer uitleg over gehydrolyseerde proteïne voor je haar.

Omdat er verschillende soorten proteïnes zijn, zijn er ook verschillende soorten gehydrolyseerde proteïne voor je haar. Alle proteïnes doen iets anders voor jou haar, zodat jij kan kijken waar jou haar precies behoefte aan heeft.

Tarwe proteïne.

Tarwe proteïne maakt je haar sterk, het gehydrateerd en zorgt ervoor dat het vocht in je haar behouden blijft. Tarwe proteïne is erg geschikt voor droog en beschadigd haar. Gespleten haarpunten hebben veel baadt bij tarwe proteïne.

Zijde proteïne.

Zijde proteïne is afkomstig van een van de sterkste natuurlijke vezels in de wereld. Het maakt je haar heerlijk zacht en vormt een beschermende barrière om de haarstrengen. Zijde proteïne verbetert de elasticiteit, veerkracht en geeft glans aan het haar. Zeer geschikt voor poreus haar.

Soja proteïne.

Soja proteïne is een water oplosbare proteïne verkregen uit soja. Het versterkt en herstelt de haarvezel door de opgelopen schade aan je haar te verminderen. Soja proteïne geeft glans en maakt je haar zacht. Ook vergroot het de mogelijkheid om het vocht in je haar te houden.

Collageen.

Collageen is goed voor de haar elasticiteit.

Keratine.

Gehydrolyseerde keratine is mijn favoriet en ook datgene wat aangeboden wordt bij kapsters. Ieder haar is opgebouwd uit keratine proteïne. Keratine proteïne is de sterkte proteïne voor je haar. Het versterkt de haarschacht, voorkomt meer breuk, verzacht de buitenste laag van je haar, vermindert pluis en maakt je haar mooi glanzend.

 

Gehydrolyseerde keratine maakt je haar niet stijl! Keratine word vaak geassocieerd met stijl haar, door de bekende keratine behandelingen bij de kapster. Als je de keratine behandeling bij de kapster doet, word je haar, na de keratine behandeling, gestijlt met een stijltang. Dit word gedaan omdat de hitte van de stijltang de haarschubben open zet en ervoor zorgt dat de keratine goed in je haar kan trekken.
De keratine maakt je haar dus niet stijl, dat doet de stijltang die na de behandeling gebruikt wordt.

Wil jij geen stijl haar, of geen stijltang gebruiken? Meng de gehydrolyseerde proteïne dan door een natuurlijk haarmasker en laat dit goed intrekken. Gebruik een Hot Head  of wikkel een hete handdoek om je haren, zodat de haarschubben goed open gaan en de proteïne goed in je haar kan trekken.
Wil je toch graag de keratine puur op je haar gebruiken maar geen stijl haar? Gebruik dan de warmte van een föhn om de haarschubben open te zetten zodat de keratine goed in je haar kan trekken. Als je gehydrolyseerde keratine puur wil gebruiken is het niet de bedoeling dat je dit weer uitspoelt.

 

 

Tips voor een natuurlijk haarmasker met gehydrolyseerde proteïne.

Er zijn tal van verschillende natuurlijke producten die je kan gebruiken als haarmasker. 

 • Honing
 • Aloë vera
 • Banaan
 • Avocado
 • De verschillende ayurvedische haarkruiden (Brahmi, Bhringaj, Ashwagandha, Amla, Neem, Hibiscus, shikakai)
 • Yoghurt
 • Kokos melk
Wil je een reinigend haarmasker, voeg dan een ei toe aan het geheel. Je kan ook wat olie toevoegen aan het haarmasker tegen erg droog haar. En mixen kan natuurlijk ook! Maak bijvoorbeeld een heerlijk haarmasker met honing, yoghurt en een fijne olie die jou haar lekker vind.

 

Als je een natuurlijk haarmasker wil maken met gehydrolyseerde proteïne, was dan eerst je haar met een natuurlijk product. Gebruik na het wassen geen zuur of koud water! Zorg dat de haarschubben iets open staan zodat het haarmasker en de gehydrolyseerde proteïne beter in je haar kan trekken.

Om de hoeveelheid van de gehydrolyseerde proteïne te bepalen, zul je zelf een aantal dingen moeten nagaan:

 • Wat is de porositeit van je haar? 
 • Verfde je de afgelopen tijd nog je haar?
 • Gebruikte je vaak hitte op je haar?
 • Zwom je vaak in chloorwater?
 • Zat er gehydrolyseerde proteïne in één van de haarproducten die je voorheen gebruikte?

Bovenstaande factoren hebben sterk invloed op het proteïne gehalte in je haar. En zeker als je al regelmatig producten gebruikte met gehydrolyseerde proteïne, hoef je nu misschien niet eens proteïne te gebruiken! Het kan zijn dat je haar droog en pluizig is omdat het vocht te kort komt.

 

Ik heb het al eerder benoemd, maar doe de stretch test voordat je gehydrolyseerde proteïne voor je haar gebruikt. Observeer hoe jou haar reageert bij de stretch test! 
 • Mist jou haar flink wat elasticiteit en breekt het haar af? Dan zou ik zeker een flinke hoeveelheid gehydrolyseerde proteïne toevoegen aan je natuurlijke haarmasker. Begin met 1 a 1,5 eetlepel gehydrolyseerde proteïne.
 • Rekt je haar wel uit, maar herstelt het niet volledig naar de voorgaande vorm? Dan zou ik wat zuiniger zijn met de hoeveelheid gehydrolyseerde proteïne. Begin met 1 tot 2 theelepels gehydrolyseerde proteïne (afhankelijk van de grootte van de theelepels) 

 

Smeer het haarmasker in handdoek droog haar en verdeel het goed over de lengtes van je haar. Wikkel je haar in vershoudfolie en laat dit ongeveer een half uur intrekken. Spoel hierna je haar grondig uit!

Voor nog beter effect van de gehydrolyseerde proteïne kan je warmte gebruiken terwijl het haarmasker in je haar zit. Gebruik een Hot Head, of wikkel een hete handdoek om je haren! Warmte zorgt ervoor dat de haarschubben nog beter open blijven staan. De goede voedingsstoffen van het haarmasker en de gehydrolyseerde proteïne kunnen dan nog beter in je haar trekken!

Pas op: Teveel gebruik van gehydrolyseerde proteïne kan je haar ook weer broos, pluizig en droog maken. Stop dan met het gebruik van de proteïne en dien vocht toe aan je haar! Tip om vocht in je haar te brengen: gebruik lijnzaadgel, een leave in van koffie of van een lekkere thee of gebruik eigengemaakte of gekochte aloë vera gel.

Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan of zelf te rommelen met een proteïne haarmasker? Kom dan lekker bij mij langs voor een kuurbehandeling op maat! Je krijgt er dan ook een consult bij met persoonlijk advies voor jou haar.

Heb jij al eens gehydrolyseerde proteïne toegevoegd aan je eigen gemaakte natuurlijke haarmasker? Hoe was jou resultaat?

 

 

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: derondr