De Rinse only methode

Sinds 8 weken ben ik bezig met de Rinse only methode: Je haar kort spoelen met water. Waarom? Omdat dit het ultieme no-poo doel is wat ik altijd al wilde bereiken. Je haar alleen spoelen met water is een soort droom van mij, het doel wat ik uiteindelijk altijd al wilde bereiken, als sinds ik begon met no-shampoo. Lekker minimalistisch en basic. 
Het afgelopen jaar ben ik er achter gekomen dat ik mijn haar ook het mooiste vind als het alleen gewassen is met water. Mijn haar voelt dan gewoon anders aan.. Het zit makkelijker in model en heeft meer volume. Wanneer ik mijn haar was met een no-poo product vind ik mijn haar gewoon te ‘schoon’. En bovenop dit alles zou ik ook willen weten of mijn haar niet meer of zeer minimaal vet wordt als ik het alleen spoel met water. De enige manier om hier achter te komen is om het zelf te proberen en uit te testen.

Van extreem vet haar, naar super zacht & glanzend haar

Je haar kort spoelen met water.

De Rinse only methode kan op twee manieren geïnterpreteerd worden. 

 1. Je wast je haar met warm water: Hiermee bedoel ik dat je je haren echt wast en je hoofdhuid flink schrobt met je vingers onder de douche of in bad. Dit kost ongeveer 5 tot 10 minuten en kan erg goed werken als je zacht water hebt. Je spoelt hiermee wat oliën, dode huidcellen en vuil weg. Eind vorig jaar en begin dit jaar heb ik dit ongeveer 4 maanden geprobeerd, maar door het harde water hield ik hier ook weer mee op.
 2. Je spoelt je haar kort met warm water. En ik bedoel dan ook echt KORT! Je gaat even vlug met je handen door je haar en met je vingers over je hoofdhuid om de dode huidcellen en vuil uit je haar te spoelen. Doordat je niet uitbundig je haar spoelt en je hoofdhuid schrobt, zal je geen oliën wegspoelen. Als je hard water hebt, zal je hierdoor ook minder opbouwing van kalk in je haar krijgen.
Je haar zal steeds iets schoner worden

Sinds 8 weken probeer ik de 2e methode uit; je haar kort spoelen met water. En ik hoor je denken: ‘Daar wordt je haar toch niet schoon van’? Nee in het begin zal je haar ook niet schoon worden van het spoelen met alleen water. De eerste paar weken zal je haar enorm vet zijn. En ik zal het nog erger maken; je hoofdhuid zal ook gek worden! Je hoofdhuid zal enorm gaan jeuken, je zal flink wat schilfers krijgen en je zal echt meerdere momenten hebben dat je denkt: ‘Ik ga nu mijn haar wassen’. MAAR dit alles zal ook weer voorbij gaan!

Je hoofdhuid en haar zal eraan moeten wennen dat je niet alle huid eigen oliën wegspoelt. De talgklieren zullen kalmeren en minder talg gaan produceren en je haar zal de overtollige talg opnemen. Dit alles zal ongeveer een paar weken duren. Deze eerste paar weken van baggervet haar, met veel jeuk en schilfers, wordt de overgangsfase genoemd.

Hoelang de overgangsfase duurt is bij iedereen verschillend en hangt van een aantal factoren af.

 • Wat de waterhardheid van jou leidingwater is. Hoe zachter het water, hoe gemakkelijker dit proces zal zijn.
 • Of je een BBB (Boar Bristle Brush) hebt en gebruikt. Een BBB zal het talg van de aanzet van je haar verdelen over de lengtes van je haar. Deze borstel zal ook vuil, stof en kalkresten uit je haar halen.
 • Of je aan Scritching en preening doet. Scritching en preening is namelijk echt super handig en zal je echt helpen! Scritching: Het masseren van je hoofdhuid met je vingers en gebruik ook een beetje je nagels. Preening: Met je vingers de talg van de aanzet van je haar verdelen over de lengtes van je haar. Doe dit beide sowieso elke keer voordat je je haar gaat spoelen!
 • Hoe vaak je je haren spoelt met het water. 
 • Waarmee je hiervoor je haar waste. Was dit een no-poo of low-poo product? Dan is je haar al gewend aan minder sterk reinigende producten. Hierdoor zal de overgangsfase waarschijnlijk minder lang duren dan wanneer je cold turkey stopt met shampoo en meteen begint met deze Rinse only methode.
 • Of je daadwerkelijk vast houdt aan je regime: alleen spoelen met water.
4 weken Rinse only
Ik heb een aantal ervaringen, waaronder de ervaring van Sara Theeboom, over de Rinse only methode gelezen en daarin zegt iedereen dat de overgangsfase ongeveer 4 tot 6 weken duurt.

Bij mij duurde de overgangsfase ongeveer 4 weken. Na 4 weken spoelen met alleen water durfde ik mijn haar eindelijk weer los te dragen. Mijn haar was toen nog niet vet vrij, het was nog niet geheel schoon, maar het was ook lang niet meer zo vet als voorheen. Nadat ik na 4 weken mijn haar weer los durfde te dragen viel mij opeens op dat mijn haar zo enorm zacht was! Deze zachtheid had ik nog nooit eerder verkregen met een no-poo product! Op dat moment realiseerde ik dat mijn lichaam zelf weet wat het beste is voor mijn haar. De huid eigen oliën hadden mijn haar zo lekker zacht en glanzend gemaakt. Deze heerlijke zachtheid motiveerde mij zo enorm, dat ik eigenlijk mijn haar niet meer wilde wassen met een no-poo product.

 

Tips en triqs voor de Rinse only methode.

 1. Besluit voor jezelf hoe vaak in de week jij je haar gaat spoelen. Dit kan elke dag zijn, om de dag of zelfs 1x in de week. Zelf heb ik de eerste 3 weken om de dag of om de 2 dagen mijn haar gespoeld. In de 4e week besloot ik elke dag mijn haar te spoelen, gewoon omdat ik het vette haar zat was. In de 7e week heb ik besloten het spoelen weer uit te stellen naar om de dag of om de twee dagen. Mijn doel is 1x in de week kort spoelen, of bijvoorbeeld alleen na het sporten.
 2. Eindig altijd met koud water! Koud water sluit de haarschubben en zal je haar meer glans en zachtheid geven.
 3. Doe scritching en preening voordat je je haren gaat spoelen! Scritch alle dode huidcellen los van je hoofdhuid, zodat je deze weg kan spoelen als je je haren spoelt met het water. Bij een goede scritching sessie zit er wat talg onder je nagels. Dit klinkt heel vies, maar is heel doeltreffend! Zo wordt je hoofdhuid en haar steeds iets schoner. 
 4. Laat je haar altijd natuurlijk opdrogen & droog je haar met een katoenen t-shirt of een microvezeldoek.
 5. Gebruik een Boar Bristle Brush! Er zijn ook vegan opties als je dat prettiger vind. De BBB zal vuil, stof en eventuele kalkresten uit je haar halen. De borstel zal ook talg van de aanzet van je haar verdelen over de lengtes van je haar. Hierdoor voedt je je haar met de huid eigen oliën. Hier zal je haar erg zacht van worden. 
 6. Borstel je haar met de BBB als je haar opgedroogd is. Borstel eventuele kalkresten uit je haar, hierdoor ziet je haar er meteen wat schoner uit.
 7. Maak je borstel regelmatig schoon! Was je borstel met een natuurlijke zeep, handzeep of Dreft. (oude shampoo die je hebt staan kan ook).
 8. Als er een witte plakkerige waas op je borstel ontstaat heb je waarschijnlijk build up van kalk of teveel talg. Deze opbouwing kan je uit je haar halen door een haarmasker te maken met zelfgemaakte appelmoes (of gebruik alleen het sap van de appels). Het haarmasker is nog doeltreffender als je een eetlepel appelazijn toe voegt. Laat het haarmasker zeker een half uur intrekken. Als je haar er nadien erg vet uit ziet, schrik niet! Waarschijnlijk is je haar te gehydrateerd door het haarmasker. Deze hydratatie zal er in een paar dagen uit trekken. Borstel je haar nadat het is opgedroogd en kijk of de witte plakkerige waas nog aanwezig is op de borstel. Is je borstel niet geheel schoon? Herhaal het haarmasker dan over een paar dagen weer. 
 9. Heb je lang haar en blijft je haar nat aanvoelen doordat je haar zo enorm vet is? Doe je haar dan in een vlecht voor het slapen gaan. Je haar wordt dan beschermd en wordt hierdoor gedwongen om gedurende de nacht de oliën op te nemen. De volgende dag zal je haar er iets minder vet eruitzien of aanvoelen. 
 10. Als je toch behoefte hebt om je haar enigszins te reinigen, gebruik dan honing! Honing kan heel mild reinigend zijn, maar is ook voedend en hydraterend. Maak een haarmasker door 2 eetlepels rauwe onverhitte honing te mengen met een aantal eetlepels koud tot lauw water. Verdeel dit over droog ongewassen haar. Spoel dit haarmasker na een half uur weer uit met warm water.
 11. Vergeet niet de puntjes van je haar te voeden! Je kan gerust wat jojoba olie of een andere fijne olie in de puntjes van je haar doen voor het slapen. Geen fan van olie in je haar? Probeer dan lijnzaadgel of aloë vera gel.
 12. Naspoelen met een zuur of een leave-in thee kan altijd!
 13. Probeer eens de microvezeldoek methode om je haar te drogen en de talg van de aanzet van je haar te verdelen over de lengtes van je haar. Susan Murray demonstreert in deze video hoe je deze methode moet uitvoeren.
 14. Koop eventueel wat leuke haarbanden of doeken voor de eerste paar weken wanneer je haar vet is.

 

En de laatste tip: Start met de Rinse only methode wanneer je bijvoorbeeld op reis gaat, een tijd vrij hebt of lekker vakantie hebt. Je zal daardoor waarschijnlijk meer gemotiveerd blijven doordat je er niet of minder representatief uit hoeft te zien dan wanneer je aan het werk bent.

8 weken Rinse only 

Voor iedereen die de Rinse only methode wil uitproberen wil ik zeggen: Succes! Het kan even zwaar zijn, je haar gaat vet worden, je hoofdhuid gaat jeuken en er zullen ook zeker momenten komen dat je denkt: ‘Ik ga dit nu opgeven’! Maar je doorzettingsvermogen zal zeker beloond worden. Mijn vriend spoelt zijn haar 1 of 2x in de week, en doet dit nu al een jaar lang. Zijn haar wordt niet meer vet! Dat is toch zeker iets om naar uit te kijken?

Behandel je haar als zijde en je zal niet teleurgesteld worden!

 

Wil je geïnspireerd blijven en ben je benieuwd waar ik tussendoor mee bezig ben of hoe de Rinse only methode bij mij verloopt? Volg mij dan op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of via mijn Instagram account: derondr 
Je bent dan ook altijd meteen op de hoogte wanneer er weer een nieuwe blog online staat.