De porositeit van je haar

Porositeit is de term die gebruikt wordt in de wetenschap van haarverzorging om te beschrijven hoe goed je haar vocht kan absorberen en vasthouden.
De porositeit van je haar is erg belangrijk wil je de juiste producten voor jou haar kiezen. Heb je droog en poreus haar, dan is dat meestal een gevolg van gebrek aan vocht. Hierdoor zal het ook moeilijker zijn om lang haar te krijgen, omdat je haar sneller breekt. Maar als je weet wat de porositeit van jou haar is, kan je het tij keren en weet je welke producten het beste zijn voor jou haar!

Haren bestaan uit haarschubben, die als een soort dakpannen op elkaar aansluiten. Bij een lage porositeit zal er weinig tot geen ruimte tussen de dakpannen zitten, terwijl er bij een hoge porositeit juist heel veel ruimte tussen zit. Er zijn drie soorten porositeit, van laag naar hoog. 

Als je haar een lage porositeit heeft zal het moeilijk vocht opnemen en bij een hoge porositeit neemt het haar makkelijk vocht tot zich. Echter, bij een hoge porositeit, houdt de haar het vocht dan weer moeilijker vast. Haren met een normale porositeit kunnen precies de juiste hoeveelheid vocht tot zich nemen.

 

De porositeit van jou haar kan genetisch bepaald zijn, echter het frequent gebruik van chemische haarverf, föhn of stijltang zal je haar droger en poreuser maken. Met als gevolg dat je sneller last krijgt van haar dat breekt. Maar ook het gebruik van haarverzorging met agressieve ingrediënten of het te vaak wassen met shampoo kan poreus haar veroorzaken.

Om de porositeit van jou haar te achterhalen kan je de ‘float test’ doen. 

De float test

Verzamel een pluk haar. Bijvoorbeeld uit je haarborstel. Was deze haren onder de kraan met een klein beetje dreft of afwasmiddel. De haren moeten goed schoon zijn. Pak vervolgens een groot glas en vul deze geheel met water. Laat de haren ongeveer 1 minuut in het glas liggen en kijk dan waar de haar in het water ligt. Let op: Doe deze test wel met schoon haar! Haar wat iets vettig is zal vrijwel altijd bovenop het water blijven drijven omdat de oliën daarvoor zorgen.

 • Lage porositeit: Als de haar bovenop het water blijft liggen.
 • Gemiddelde porositeit: Als de haar in het midden van het glas blijft zweven.
 • Hoge porositeit: Als de haar vrijwel direct naar de bodem zinkt en daar blijft.

 

Lage porositeit

Haar met een lage porositeit heeft een strak gebonden schubbenlaag met platte overlappende schubben. Het kan vocht niet zo goed opnemen hierdoor duurt het erg lang voordat het haar volledig nat is. Het lijkt dat het water zo van je haar af glijdt. Wanneer het nat is duurt het ook weer erg lang voordat het weer droog is omdat het vocht eerst op de haar blijft zitten voordat het wordt geabsorbeerd. Haar met een lage porositeit is gevoelig voor build up en kan niet goed tegen producten met proteïnen. Ze laten het haar stijf en stro achtig aanvoelen.

Haar met een lage porositeit heeft veel baadt bij lichte warmte. Warmte zorgt ervoor dat de haarschubben open gaan staan en dat een product goed in je haar kan trekken.

Enkele tips:

 • Koop een steamer voor je haar. Door het stoom gaan de haarschubben open en krijgt je haar beter het vocht binnen.
 • Gebruik een Hot Head!
 • Breng een moisturizer aan op vochtig haar ipv drijfnat haar.
 • Voorkom wrijving met een handdoek, gebruik een katoenen t-shirt om het overtollige water uit je haar te knijpen
 • Blijf in de badkamer als je haar wil voeden met een bepaald product. De badkamer is vaak nog lekker warm en vochtig, dit zal ervoor zorgen dat de haarschubben open blijven staan.
 • Gebruik geen zware producten! Haar met een lage porositeit houdt van producten op water basis.

Gemiddelde porositeit

Haar met een gemiddelde porositeit vereist vaak de minste aandacht. De schubbenlaag is losser waardoor er precies de juiste hoeveelheid vocht in en uit je haar gaat. Verzorgingsproducten zullen goed worden opgenomen en het haar is goed te stylen. Maar pas op: Het veelvuldig gebruik van hitte en chemische behandelingen kan je haar alsnog poreus maken.

Hoge porositeit

Bij haar met een hoge porositeit staan de haarschubben te ver open. Doordat de haarschubben open staan kan het haar snel vocht op nemen, maar het vocht gaat er met hetzelfde tempo ook weer uit. Je kan poreus haar herkennen aan dat het snel nat is en ook weer erg snel opdroogt. Doordat poreus haar het vocht niet goed kan vasthouden wordt het haar snel droog, heeft het weinig elasticiteit en raakt het snel in de klit. Het haar kan hierdoor sneller breken.
In veel gevallen is dit het resultaat van beschadiging door bijvoorbeeld chemische behandelingen of teveel hitte van bijvoorbeeld een stijl- of krultang of een föhn.

Enkele tips:

 • Seal je haar! Sealen is het aanbrengen van een boter of olie bovenop je moisturizer. De LOC methode is een methode die echt goed werkt bij haar met een hogo porositeit. Gebruik een lichte olie, bijvoorbeeld jojoba olie. Gebruik ook niet teveel, zo zorg je ervoor dat je haar er niet vet van wordt.
 • Vermijd de stijl- of krultang en de föhn. Gebruik deze alleen als je haar gesealed is.
 • Spoel je haar altijd na met koud water! Dit laat de haarschubben sluiten.
 • Gebruik dikke creme’s en boters om je haar te voeden.
 • Haar met een hoge porositeit vind het fijn om af en toe een proteïne behandeling te krijgen.
 • Je kan de haarschubben ook nog extra goed sluiten door een zure spoeling te gebruiken nadat je je haar gewassen hebt.


Wat voor porositeit heeft jou haar?

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: derondr