8 natuurlijke tips tegen een geïrriteerde hoofdhuid

Een overvloed aan schilfers, jeuk, roos, trekkerig gevoel, eczeem of psoriasis op je hoofdhuid, het is allemaal enorm vervelend. Je hoofdhuid is uit balans en laat jou weten dat het de producten die jij gebruikt voor je haar, niet fijn vind!
Daarnaast kan een geïrriteerde hoofdhuid de groei van jou haar belemmeren.
Gezond haar begint bij een gezonde hoofdhuid! Wil jij graag langer haar? Bekijk dan eens je hoofdhuid! Als jou hoofdhuid uitgedroogd is, veel schilfers heeft of eczeem, kan het zo zijn dat de haarzakjes verstopt zitten of te geïrriteerd zijn om voldoende te groeien. De haargroei kan vertraagd zijn of de haren vallen sneller uit. Wist je dat de haren op je hoofd wel tot 7 jaar kunnen groeien? Een geïrriteerde hoofdhuid kan er helaas voor zorgen dat de haarzakjes de haren eerder los laten. 
Gelukkig zijn er veel natuurlijke producten die je hoofdhuid kalmeren zodat jij niet wakker hoeft te liggen van de jeuk en je haren lekker kunnen groeien.

Voordat ik bezig ging met de no-poo methode gebruikte ik een tijdje anti-roos shampoo, ik had namelijk last van teveel schilfers op mijn hoofdhuid. Eigenlijk liet mijn hoofdhuid merken dat het te droog was, maar op dat moment had ik deze kennis nog niet. Dus ik dacht: ‘Schilfers? Ik heb vast roos.’ En hup, ik kocht een fles anti-roos shampoo. Nooit in mijn leven had ik last gehad van roos, mijn hoofdhuid jeukte ook niet, ik had alleen meer schilfers dan anders.
De anti-roos shampoo zorgde ervoor dat mijn krullen pluiziger en minder gedefinieerd werden. De schilfers werden iets minder, maar verdwenen niet. Toen ik uiteindelijk niet tevreden was en besloten had om te stoppen met de anti-roos shampoo, zat in een mum van tijd mijn hoofdhuid en haar weer vol met droge schilfers en kreeg ik er nog jeuk bij ook! Ik werd er gek van! Uiteindelijk dacht ik: waar ben ik mee bezig? Ik ben gestopt met de shampoo en ik heb me verdiept in de No-poo methode. Ik ben gaan uitzoeken welke natuurlijke producten werken tegen een geïrriteerde hoofdhuid en ik heb een aantal dingen uitgeprobeerd. In een mum van tijd was ik af van de jeuk en de schilfers, mijn hoofdhuid was weer gezond!
Hieronder zal ik mijn tips tegen een geïrriteerde hoofdhuid beschrijven, zodat jij ook een gezonde hoofdhuid en gezonde bos haar kan verkrijgen! Een aantal van de tips zijn wel wat ‘huis-tuin-keuken tips’, maar dat is juist wat ik zo leuk vind.

Neem poeder

Neem poeder, oftevel Azadirachta indica. I LOVE IT! Neem zuivert en ontgift het bloed en kan worden ingezet voor een gezonde huid en gezond haar. Neem werkt antibacterieel, antimicrobisch en ontstekingsremmend. Zelf gebruik ik het vaak als gezichtsmasker maar het kan ook zeker gebruikt worden als hoofdhuidmasker! Het werkt verkoelend en verzachtend voor de geïrriteerde/ onrustige huid EN het is ook nog een natuurlijke conditioner voor droog en pluizig haar! Wat wil je nog meer?

Een hoofdhuidmasker van Neem poeder maken is erg gemakkelijk! Meng 3 eetlepels (4 eetlepels als je ook je haren ermee wilt voeden) Neem poeder met een paar eetlepels water tot het een glad mengsel word. Verdeel dit mengsel over je hoofdhuid (en eventueel je haar) en pak je haar in met huishoudfolie. Laat het masker ongeveer een half uur intrekken en spoel daarna grondig uit met water!
TIP: Was jij je haren altijd met de ayurvedische haarkruiden, klei of Ziziphus Spina Christi? Voeg een eetlepel Neem poeder toe om je hoofdhuid te verzorgen!
Neem poeder kan kopen bij een aantal Indiase toko’s of online. Louland.nl heeft zeer goede Neem poeder!

Tea tree olie

Tea tree olie is afkomstig van de Melaleuca alternifolia, dit is een boom die voorkomt in Australië. Tea tree olie bevat van nature ingrediënten die bekend staan om hun antibacteriële, schimmeldodende en zelfs parasietdodende werking. Daarbij werkt tea tree olie ontstekingsremmend, de roodheid en zwelling zal afnemen doordat er minder histamine vrijgemaakt wordt. Wauw! Dit klinkt goed hé!? Wat een voordelen heeft deze olie! Zelf heb ik de tea tree olie ook in mijn badkamer staan en deze enige tijd gebruikt voor mijn onrustige gezichtshuid. 

MAAR, je moet wel oppassen met tea tree olie! Tea tree olie heeft in hoge concentraties een toxische werking, je moet zeker niet een paar slokken van dit spul binnen krijgen! Daarnaast kan tea tree olie zelfs een allergische reactie of huidirritatie opwekken. De mate van huidirritatie blijkt sterk afhankelijk te zijn van de concentratie maar ook van de verpakking. Bepaalde ingrediënten in tea tree olie zijn heel instabiel, ze reageren erg snel op zuurstof en licht waardoor er irriterende ingrediënten worden gevormd. Als je tea tree olie wilt gebruiken, koop deze olie dan alleen wanneer het in een donkerbruin glazen flesje zit! Tea tree en plastic gaat niet zo goed samen, en als dit dan ook nog een doorschijnend flesje is, zal het erg snel oxideren. Let ook altijd op de verpakkingsdatum en de concentratie! 

Nadat ik mijn flesje tea tree olie geopend heb bewaar ik dit altijd in de koelkast. 

Wil je graag tea tree olie gebruiken, maar ben je afwachtend hoe je huid erop zal reageren? Meng de tea tree olie dan met een andere fijne olie en gebruik het dan voor de zekerheid niet puur op je huid! Gebruik de olie ook niet op open wondjes of schaafplekken, dit kan namelijk ook irriteren.

En wat ook handig is te weten, tea tree olie geurt erg sterk! Zelf vind ik het wel een fijne natuurlijke geur, mijn vriend daarin tegen ging elke keer bijna over zijn nek van de geur…. Just to keep in mind!
TIP: Je kan ook een aantal druppels tea tree olie aan je eigen wasmethode toevoegen. Voeg bijvoorbeeld een paar druppels tea tree olie toe aan je low-poo shampoo of je eigen gemaakte shampoo van de ayurvedische haarkruiden.

Tea tree olie kan je bij alle natuurlijke winkels wel kopen, oa bij Holland & Barrett.

Zelfgemaakte kruidenthee

Heb je geen behoefte in sterk ruikende olie op je hoofdhuid of een hoofdhuid/haarmasker wat je weer moet uitspoelen? Dan is dit brouwseltje met kruiden misschien wel iets voor jou!

Misschien heb je nog een hele lading irritante brandnetel achterin je tuin staan of langs die sloot waar je wel eens de hond uit laat? Misschien loop je vaak langs een veldje met kamille bloemen of heb je nog wat rozemarijn in de tuin staan? Ooit eraan gedacht dat deze natuurlijke producten jou konden afhelpen van die geïrriteerde/onrustige hoofdhuid? Ik ook niet hoor… Totdat ik zelf zoveel jeuk had op mijn hoofdhuid dat ik uit frustratie ging googelen naar een oplossing. 

Kruiden! Mix er een paar door elkaar heen, maak er een lekkere thee van en giet de afgekoelde thee over je hoofdhuid en haren. Masseer je hoofdhuid tussendoor en laat de thee lekker intrekken. 
TIP: Gebruik de thee als een leave-in! Spoel de thee niet meer uit je haar en laat het je haar en hoofdhuid voeden! De thee zal ook erg vochtinbrengend zijn, resultaat: Je haar zal minder pluizen en minder droog & breekbaar aanvoelen.

 

Brandnetel: JA! Ik benoemde het al eerder, brandnetel helpt echt heel goed tegen roos! Daarnaast reguleert brandnetel de talgafscheiding, het bevordert de haargroei en geeft je haar een gezonde glans. Je kan verse brandnetel gebruiken of gedroogde brandnetel kopen bij bv een kruidenwinkel.

Kamille: Kalmeert een gevoelige/geïrriteerde hoofdhuid en licht blond haar op!
Lavendel: Bevordert de haargroei en helpt tegen roos en een jeukende hoofdhuid.
Paardenstaart: Helpt tegen roos, geeft het haar een gezonde glans en versterkt het haar.
Rozemarijn: Helpt tegen roos en bevordert de haargroei.
Tijm: Heeft anti-schimmel en anti-septische eigenschappen, daardoor werkt het goed tegen roos. 

Aloë vera

Aloë vera, wie kent het niet! Het natuurlijke geneesmiddel voor wondjes en irritaties. Aloë vera verzacht, reinigt en geneest de huid. Daarnaast werkt het vocht inbrengend en verkoelend. 

Er zijn drie manieren om aloë vera te gebruiken voor je geïrriteerde huid: 

  1. Koop een aloë vera plant en gebruik de pure gel uit de plant. Je kan aloë vera gel gebruiken als pre-poo (voor het wassen). Smeer de gel rechtstreeks op de geïrriteerde hoofdhuid en laat dit een nachtje intrekken. Was de volgende dag je haren met de producten die je gewend bent.
  2. Koop aloë vera gel. Let wel goed op de ingrediënten! Niet alle aloë vera gel is zo puur zoals het op het etiket staat beschreven. 
  3. Koop aloë vera poeder. Meng 3 eetlepels aloë vera poeder met een aantal eetlepels water totdat je een glad papje hebt. Gebruik 4 eetlepels als je ook je haren wilt voeden met de aloë vera. Verdeel het aloë vera papje over je hoofdhuid (en eventueel over je haren) en pak je haar in met huishoudfolie. Laat het aloë vera masker minimaal een half uur intrekken en spoel daarna je haren grondig uit. 

Yoghurt.

Yoghurt bevat van nature goede ‘bacteriën’ die de groei van gisten beperken. Daardoor is yoghurt een geweldig huismiddeltje tegen schimmel. Roos is ook een schimmel, maar dan op je hoofdhuid, hierdoor werkt een hoofdhuid/haarmasker met yoghurt goed tegen jou geïrriteerde/onrustige hoofdhuid. Laat de yoghurt lekker een halfuurtje tot een uurtje intrekken en spoel het vervolgens weer uit je haar!

Azijn en Citroen.

Azijn en citroen hebben beide zure eigenschappen wat zorgt voor het herstel van de PH balans op je hoofdhuid. Daarbij heeft vooral azijn een positieve werking tegen roos en daar bovenop heeft appelazijn een reinigende eigenschap; het zorgt voor reiniging van verstopte poriën en haarfollikels. Je kan de azijn of citroen (licht verdund) direct op je hoofdhuid aanbrengen, maar je kan ook de azijn of citroen verdunnen met water en dit gebruiken als naspoeling na het wassen met een natuurlijke zeep of de Ziziphus Spina Christi.

Appelazijn is ook erg voedend voor je haar! Het is een natuurlijke conditioner.

 

Natuurlijke zeep.

Chagrin valley haarzeep
Heb je erg last van roos, eczeem of een droge schilferige hoofdhuid? Wil je, naast al deze huis-tuin-en keuken middeltjes, graag dat je dagelijkse/wekelijkse wasmethode ook je hoofdhuid verzorgd? Kies dan een natuurlijke zeep die al de juiste ingrediënten bevat die je hoofdhuid verzorgd! Er zijn verschillende natuurlijke zepen die, naast dat ze je haar wassen, ook je hoofdhuid voeden. Bijvoorbeeld: allepo met laurierbesolie, Chagrin valley haarzeep of werfzeep. Kies een zeep met één van de bovenstaande ingrediënten en je zal sowieso goed zitten!

Low-poo shampoo.

Ben jij niet zo’n fan van de natuurlijke zepen, maar wil je wel graag af van je geïrriteerde/onrustige hoofdhuid? Gebruik dan een low-poo shampoo ipv je eigen reguliere shampoo. In reguliere commerciële shampoo’s zitten sulfaten. Sulfaten zijn sterk reinigende stoffen die afkomstig zijn van aardolie. Doordat sulfaten jou haar en hoofdhuid elke keer geheel strippen van zijn natuurlijke oliën, droogt je hoofdhuid en haar uit. Een droge hoofdhuid kan jeuken en/of schilferen! Een low-poo shampoo bevat veel mildere reinigende stoffen en vaak veel meer voedende ingrediënten voor jou hoofdhuid en haar. Is de low-poo shampoo niet voldoende voor jou geïrriteerde hoofdhuid? Probeer dan één van de bovenstaande tips uit, of voeg zelf wat tea tree olie of aloë vera gel toe aan je low-poo shampoo. Maak op deze manier je eigen voedende, op maat gemaakte, shampoo voor jou hoofdhuid en haar!


Maak jij altijd al je eigen herbal fusion voor je haar en hoofdhuid? Of maak jij juist je eigen haarzeep? Heb jij nog wat extra tips? Laat het mij weten door een reactie achter te laten.

Wil je geïnspireerd blijven en leuke tips of trics krijgen? Je kan mij volgen op mijn Facebookpagina @Natuurlijkehaarverzorging of volg mij via mijn Instagram account: derondr